“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Hazaérkeztek munkatársaink, de a libanoni program folytatódik

Author: Főadmin Date: 2020. augusztus 15., szombat 13:40

 

Rendhagyó módon, skype, illetve telefonkapcsolattal számolt be libanoni tapasztalatairól a sajtónak pénteken délben Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Pavelcze László veszélyhelyzet-kezelési igazgató.

 

Jelen volt Gál Dávid ügyvezető igazgató is. Erre a megoldásra az újságírók biztonsága miatt volt szükség, mert a találkozó időpontjáig még nem érkezett meg a két segélymunkás második vírustesztjének negatív eredménye.(Azóta egyébként már igen.)

 Az alábbiakban a Magyar Távirati Iroda tudósítását idézzük:

"Budapest, 2020. augusztus 14., péntek (MTI) - Tízmillió forint értékű humanitárius segélyt szállított a katasztrófa sújtotta Bejrútba a Baptista Szeretetszolgálat - közölte a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója pénteken Budapesten, a hazatérésüket követő sajtótájékoztatón.

Pavelcze László közölte: gyógyszerekkel, kötszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve helyben vásárolt élelmiszer- és gyógyszercsomagokkal segítették a károsultakat.
Azt tapasztalták - mondta -, hogy az egészségügyi ellátás jól működik a városban, a sérülteket néhány nap alatt ellátták.
Közvetlen orvosi segítségre tehát már nem volt szükség, viszont részt vettek a már ellátott sérültek újrakötözésében.
Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat elnöke arról számolt be: kiérkezésükkor azt tapasztalták, hogy a várost két - két és fél kilométeres körzetben érintette a robbanás. Megsemmisült az a kikötő, amelyen keresztül az áruk 80-85 százaléka érkezik Libanonba.
Azért döntöttek az élelmiszercsomagok osztása mellett, mert a kikötő leállása következtében jelentősen megdrágultak az élelmiszerek - tette hozzá.
Elmondta: terveik között szerepel egy újabb 10 millió forint értékű humanitárius segély eljuttatása Libanonba, illetve 10 millió forinttal támogatni kívánják egy a robbanásban megrongálódott iskolaépület helyreállítását.
Gál Dávid a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója megemlítette: a kéttagú delegáció kiutazása előtt felajánlották egy 12 tagú mentőcsapat segítségét Libanon budapesti nagykövetségének, ám közölték, hogy kutyás mentőkre már nincs szükség.
Ebben a helyzetben döntöttek a humanitárius segély eljuttatása mellett - mondta az ügyvezető.
A libanoni fővárosban augusztus 4-én történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézkedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. A katasztrófában százhetvennyolcan meghaltak és mintegy hatezren megsebesültek."

 

Amióta megtörtént a robbanás, a Baptista Szeretetszolgálat a 1355-ös adományvonal (hívásonként 300 Ft.)  tárcsázásával és pénzbeli felajánlásokkal a 13555555-55555555-55555555-ös bankszámlaszámra „Libanon” közleménnyel gyűjt a tragédia elszenvedőinek érdekében.

RELATED NEWS

Szakemberképzés és egészségügyi segítségnyújtás Csádban

N'Djamena ¬ Többoldalú együttműködés keretében a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvos-humanitárius misszióban.

Finn segélyszolgálati vezetővel a határon, úton Kárpátaljára

Beregsurány - Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kárpátaljai tevékenységét részben a finn Fida segélyszervezettel való együttműködésben hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat.

Libanoni és szíriai gazdákat segít a Hungary Helps Programon keresztül a Baptista Szeretetszolgálat

Bejrút – 2023. július 29-én ünnepélyes keretek között átadtuk a magyar innovációval készült Gyökéritatót a szír és a libanoni gazdák részére. Az ünnepélyes eseményen hazánk libanoni nagykövetségét Fodor Zoltán kereskedelmi attassé, a Hungary Helps Ügynökséget Kovács Péter vezérigazgató és munkatársai, a fogadó felet libanoni partnerszervezetünk vezérigazgatója, Nabil Costa, míg a Baptista Szeretetszolgálatot Gál Dávid ügyvezető igazgató és kollégái képviselték.

Lap tetejére