“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Serpa a baptista otthonban, akinek a kedvesség a legnagyobb szakértelme

Author: Főadmin Date: 2021. május 31., hétfő 19:16

 

Pécs - Parfé után egy újabb, ugyancsak fiatal labrador kutya, Serpa lett állandó látogatója a Baptista Szeretetszolgálat OSZSK Pécsi Gondozási Központjának. Serpa elődjéhez hasonlóan máris sok örömteli pillanatot ajándékozott az idős ellátottaknak és a gondozóknak.   

Az intézményben Vucseta Márta az ápolásvezető, aki férjével részt vesz az Önkéntes Kölyöknevelői Programban, amely a vakvezető kutyák képzésének alapja. Feladatuk a hozzájuk kerülő kedves négylábúak szocializálása, nyugodt családi körülmények biztosítása és kapcsolattartás a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolával. A nevelési időszak lejárta után következik a vizsga, valamint az ismételt egészségügyi vizsgálatok sora. Parfé már megtanulta az elvárt feladatokat és folytatja a speciális kiképzést. Még ma is emlegetik az idősek.

– November 23-án ment el tőlünk Parfé a különleges oktatásra, azóta kétszer látogatott vissza hozzánk, feltalálta magát, meglelte régi, idős ismerőseit – mesélte Márta. – Parfé nagyon jó kutya, mindenkivel tud, és nagyon szeret dolgozni. Már kiválasztották a gazdáját, egy fiatal látássérült életét teszi majd jelentősen könnyebbé.  

Serpa februárban, nyolchetes korában érkezett. De eleinte egészen másként viselkedett, mint Parfé. A kölyökként is nyugodt, kiegyensúlyozott Parféval szemben Serpa teljesen más energiaszinttel tette próbára a nevelői türelmet.

– Serpa sokkal aktívabb kölyök volt, mint Parfé, „sokat segített” nekünk a ház körül és a kertben, imádta a cipőket, de mindent nagyon kedvesen tett. A kedvessége most is határtalan, és rendkívül intelligens, okos, megbízható kutyus. Amikor együtt voltak, nagyon sokat tanult Parfétól, már mindenki imádja, akivel találkozik, az idősek is nagyon jól fogadták az otthonban, nagyon örülnek neki. Eleinte amerre mentem, követett, és csak akkor ment be a szobákba, ha nekem is volt ott feladatom. De mára ez megváltozott, amikor megérkezünk, ő is üdvözöl mindenkit, orrát odadugja az idősekhez, akiknek az érintés rendkívül fontos.

Márta azt tapasztalta, hogy az idősek gyakran beszélnek egymással Serpáról, és olyankor előkerül a múlt, saját egykori kutyusukról mesélnek, akit nagyon szerettek. Kellemes órákat ajándékoz a fiatal labrador, ahogyan sorban végigjárja a szobákat, és mindenkit meglátogat.

– Egyik lakónk, aki súlyos emlékezetzavarral küzd és kommunikációs nehézségei vannak, ennek következtében szorong, szemmel láthatóan boldog lesz és feloldódik, ha a kutyus betér hozzá. Egy másik néni nagyon szerette Parfét, és most ugyanúgy szereti Serpát is. Mesélt a lányának a telefonban róla. A lánya a készülékhez kérte a nővért, mert azt hitte, romlott az édesanyja állapota, nem hitte el, hogy nálunk valóban van egy kutyus… Lelkileg és szellemileg sokat nyújt a kedves kölyökkutya az idősek számára.

A pécsi gondozó központban is nagyon nehéz időszakon vannak túl, amely egyformán megviselte az időseket és a gondozókat. Márta úgy fogalmaz, közösen próbáltak meg túlélni, egymáson segíteni, ezért most sokkal közelebb érzik egymáshoz magukat, mint korábban. A járvánnyal együtt járó bezártság és elszigeteltség feldolgozásában is sokat segít a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola „tanulója”, Serpa, akinek a kedvesség a szakértelme.

 

RELATED NEWS

Balatonföldvár-Roma Bible School

Balatonföldvár-Hungarian Baptist Aid organized a training for Roma pastors from September 24th-29th. The program will continue in January in the city by the lake.

’Anne Frank – History for Today’ exhibition opened

On the afternoon of September 10th, ’Anne Frank – History for Today’ travelling exhibition opened on the 70th anniversary of the Holocaust at Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (in English: Baptist Secondary School and Vocational School of Catering, Tourism and Trade).

Lap tetejére