“WITH FAITH AND COMPETENCE”

Ünnepélyes külsőségek mellett adtuk át a mátészalkai adományraktárat

Author: Főadmin Date: 2019. június 14., péntek 10:46

 

Mátészalka – A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány az EFOP-2.2.15-16 számú, „A karitatív szervezetek infrastrukturális fejlesztései a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében” című projektjének keretében adták át június 13-án, csütörtökön a segélyszervezet mátészalkai regionális logisztikai központját.

Az összesen mintegy 638 millió forint támogatási összegű projekt megvalósítása 2017. október 1-én kezdődött. A projektben a Fejér megyei Pákozdon egy 1700 négyzetméteres – irodákat és oktatótermet magában foglaló – logisztikai központ épül, Mátészalkán egy regionális adományraktár, Miskolcon és Békésen egy-egy női lakóotthon újult, illetve újul meg, míg Bükkszentmártonban egy – a rászoruló családok által igénybe vehető – táborhely felújítása folyik.  

Mátészalka a Baptista Szeretetszolgálat Magyarország legkeletibb részén fekvő bázisa, a közelben több baptista fenntartású szociális és oktatási intézmény és szolgálat működik. Ezen intézményeken keresztül a térségben erős a karitatív tevékenység, a szolgálatok közvetítésével sok rászorulóról kap a szervezet információt, megkeresést, valamint jelentős adományozási felajánlás is keletkezik. A projekt keretében a kiválasztott, Cserepeshegy utcában lévő ingatlanon mintegy 16 millió forintból költséghatékonyan valósulhatott meg egy kisebb, 182 négyzetméter alapterületű raktár kialakítása, berendezése, felszerelése. Ez lesz a szervezet gyűjtő- és elosztópontja, amely bázissal könnyen elérhetőkké válnak a kelet-magyarországi, de akár a határon túli – kárpátaljai és erdélyi – rászorulók is.

Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket, beszélt a segélyszervezet tevékenységéről, a megvalósuló projektről. Elmondta, a szervezet 2011 óta tagja a Karitatív Tanácsnak, s azóta a jelenlegi az első olyan jelentős pályázati program, amellyel komolyan fejleszthető a segélymunka hatékonysága.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke az alázat, az irgalom és a szeretet fontosságát hangsúlyozta, kijelentve, a segélyszervezet e fogalmak alapján végzi tevékenységét. „Nagyon örülök annak, hogy Isten ezt lehetővé tette”, jegyezte meg, majd pozitívnak értékelte a kormánnyal való együttműködést. „Munkatársaink több ezer embert érnek el ebben a térségben is a házi segítségnyújtással, szociális étkeztetéssel, oktatási programjainkkal, annak érdekében, hogy ez a régió fejlődjön, és minél többet visszakapjanak azok is, akik adnak nekünk. Mátészalkai bázishelyünkre bárki bekopoghat, segítünk: adománnyal, oktatással, munkával, attól függ, kinek mire van szüksége. De úgy véljük, hogy a rászorulók élethelyzetén tartósan azzal lehet javítani, ha értéket közvetítünk, lelki többletet nyújtunk, amihez akkor is ragaszkodhatnak, belekapaszkodhatnak az emberek, amikor nehéz helyzetben vannak.”

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár arról szólt, hogy az avató ünnepség résztvevő ismét tanúi lehetnek a segítő szándékot követő tett megvalósulásának, s a fejlesztéssel nem csak a Baptista Szeretetszolgálat és Mátészalka, de az ország is gyarapodott. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány jelentős összeget különített el karitatív fejlesztések támogatására. „Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal, s most ennek lehetünk tanúi”, idézett a Szentírásból Vitályos Eszter. Így folytatta: „A magyar kormány felkarolta a karitatív szervezeteket, 4,5 milliárd forintnyi pályázati felhívást tett közzé a szociális ellátásban feladatokat vállaló egyházi fenntartású intézményhálózat számára. Hálásak vagyunk, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek az emberi életre valódi kincsként tekintenek és megtesznek mindent annak érdekében, hogy ezeket a kincseket minél tovább meg tudjuk őrizni.” Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, a jövőben is azért fognak küzdeni, hogy a következő 7 éves uniós büdzséből minél több jusson hasonló célokra, mert valamennyivel csökkenni fognak a szociális területekre felhasználható források, majd gratulált a mátészalkai megvalósításhoz.

A Magyarországi Baptista Egyház nevében Mészáros Kornél főtitkár szólt.  „Ahogyan Mátészalka felé tartottam egy gyerekkori emlékkép jutott eszembe. Édesapám a város baptista lelkésze volt, a József Attila utcában laktunk, s volt egy szobánk, ami tele volt ruhákkal. Jöttek emberek, turkáltak benne, vittek el belőle, aztán érkeztek a segélyadományok és ismét roskadásig tele volt a szoba. Az 1970-es Tiszai árvíz után, sok embernek semmije nem maradt, a legkisebb segítség is becses volt. Az itteni polcokon sokkal rendezettebbek a dobozok, mint annak idején nálunk voltak, s hála az Istennek, ma is vannak adakozó lelkű emberek, akik szívükön viselik a városban élő rászorulók sorsát.”

Kovács Sándor országgyűlési képviselő a nehéz helyzetben élők segítésének fontosságát hangsúlyozta, rámutatva, a karitatív szervezetek egy „másik szemüvegen át” is képesek látni az emberek szociális problémáit. „A térségben legalább nyolcféle hátránykompenzációs-, oktatási-, szociális projekt fut, hasznos lenne a szakembereknek a tapasztalataikat megosztaniuk egymással” tette hozzá.

Az elhangzottak után az ünnepség díszvendégei átvágták a Cserepeshegy utcában lévő adományraktár nemzeti színű szalagját.

 

 

 


RELATED NEWS

Budafokon mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat

Budapest - A Szeretetszolgálat Hónapja elnevezésű rendezvénysorozat április 14-én sorra került állomásaként a budafoki gyülekezet szeretetteljes közösségében mutatkozott be a Baptista Szeretetszolgálat.

Közeledik a Szeretetszolgálat Vasárnapja!

Budapest - Április 14-én, vasárnap az egyik nagy baptista gyülekezetben egy istentisztelet keretében röviden bemutatjuk/felvillantjuk a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, a küldetésünket és hívjuk a gyülekezetet a közös szolgálatra, önkéntességre, támogatásra.

A Baptista Szeretetszolgálat Istentől megáldott feltámadási ünnepet kíván!

Lap tetejére